Wortelkanaalbehandelingen

Ontsteking aan een tand of kies

In de wortels van uw tanden en kiezen loopt het wortelkanaal: hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit wordt de pulpa genoemd. De pulpa kan ontstoken raken door tandbederf, een lekkende vulling of na een harde klap op uw tand. Dit komt meestal door bacteriën die dan het wortelkanaal zijn binnengedrongen. Als deze infectie lang blijft bestaan, kan het kaakbot rondom de tanden en kiezen ontstoken raken en gedeeltelijk verloren gaan. Deze ontsteking geneest alleen als de oorzaak wordt weggenomen, het wortelkanaal moet hiervoor worden gereinigd. De ontsteking verdwijnt dus niet vanzelf.

De behandeling

De tandarts maakt een of meer röntgenfoto’s om de status van de wortelkanalen te bekijken en te zien waar de ontsteking zit. Om te voorkomen dat de tand of kies getrokken moet worden, is het belangrijk dat het wortelkanaal gereinigd wordt. De wortelkanaalbehandeling gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. Er wordt een opening geboord naar het wortelkanaal. Met kleine vijltjes wordt ervoor gezorgd dat er genoeg ruimte ontstaat om het wortelkanaal zo goed mogelijk te reinigen met een desinfecterende spoelvloeistof. Tijdens de eerste behandeling wordt er een medicament ingesloten en wordt de tand of kies met een noodvulling afgesloten. Tijdens de tweede afspraak (+/- twee weken later) wordt de noodvulling verwijderd, worden de wortelkanalen nogmaals gespoeld en met vijltjes schoongemaakt en wordt er een definitieve vulling geplaatst. Deze periode laten we ertussen zitten om zeker te weten dat de ontsteking te laten rusten en het lichaam de kans te geven de ontsteking op te ruimen.

Bekijk de folder over wortelkanaalbehandeling

 

Tarieven voor wortelkanaalbehandeling (endodontologie)

Code
M/T*
Tarief
Prestaties
A15
€ 7,45
Oppervlakte verdoving
A10
€ 14,33
Geleidings-, infiltratie- en/of intraligamentaire verdoving
A20
€ Kostprijs
Behandeling onder algehele narcose
  • * M/T = Aan deze prestatie zijn mogelijk extra materiaal- en techniekkosten verbonden.
  • ** = Voor meer informatie over de kosten van deze prestatie kunt u terecht bij uw zorgverlener.
  • = Bekijk alle tarieven
  • = Voor een actueel overzicht van de prijzen kunt u terecht op de website voor tandheelkunde van de overheid

Wilt u een afspraak maken met Tandartspraktijk Eindhoven?

Wilt U meer informatie of wilt u een afspraak maken met een tandarts, mondhygiënist of specialist? Neem dan contact met ons op.

040-2566380